Gaza: Sprejeta resolucija kaže na vodilno vlogo skupine E10 v prizadevanjih za mir

Varnostni svet OZN je danes po 171 dneh vojne v Gazi sprejel resolucijo, ki so jo predlagale nestalne članice (E10). Resolucija poziva k takojšnji prekinitvi ognja v času svetega meseca ramadana, ki naj vodi do trajnega premirja. Slovenija je kot ena glavnih avtoric sodelovala že od začetka priprave besedila.

“Danes je pomemben dan. Predvsem upamo, da bo to pomemben dan za ljudi na Bližnjem vzhodu. Dan, ki bo pomenil začetek konca bolečine in trpljenja civilnega prebivalstva,” je v obrazložitvi glasovanja poudaril veleposlanik Samuel Žbogar.

Kratko in jedrnato besedilo resolucije, ki so ga predlagale nestalne članice Varnostnega sveta OZN, je najmočnejše sporočilo doslej. “To je poziv, ki smo ga od Varnostnega sveta nestrpno pričakovali, in jasen znak, da se mora ta konflikt končati,” je dodal veleposlanik in poudaril, da gre za pomemben dan tudi za nestalne članice.

Dodal je, da je skupina E10 pokazala svojo “povezovalno moč v Varnostnem svetu” in da ima “vodilno vlogo v prizadevanjih za mir. To je tretji mesec našega delovanja E10 v Varnostnem svetu, nadejamo se tudi drugih skupnih podvigov za doseganje miru.”

Slovenija opozarja na zavezujočo naravo resolucij Varnostnega sveta OZN in poziva k hitri uveljavitvi sprejete resolucije, zlasti k takojšnjemu premirju, brezpogojni izpustitvi vseh talcev in hitrejšemu zagotavljanju pomoči za reševanje življenj.

Slovenija ponovno poziva tudi k doslednemu spoštovanju mednarodnega prava, mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic.

Povezava do celotne obrazložitve glasu v angleškem jeziku.

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo