Generalna skupščina OZN oživila Palestinsko prošnjo za polnopravno članstvo v OZN

Generalna skupščina OZN je danes z veliko večino sprejela resolucijo v podporo prošnji Palestine za polnopravno članstvo v OZN, saj država Palestina izpolnjuje merila za pridružitev. Članice OZN v resoluciji tudi pozivajo Varnostni svet, naj “zadevo ponovno preuči in prošnji ugodi.”

V Generalni skupščini OZN je resolucijo, ki Palestini kot trenutni državi opazovalki omogoča nove pravice in privilegije, podprlo 143 držav, 9 jih je glasovalo proti, 25 se jih je vzdržalo.

Slovenija je izrazila močno podporo resoluciji in je bila tudi med 77 državami pobudnicami resolucije.

Kot je poudaril veleposlanik Boštjan Malovrh, stalni predstavnik Slovenije pri OZN, je “pravica narodov do samoodločbe temeljnega pomena za trden multilateralni sistem. Slovenski narod je imel možnost uveljaviti to pravico in svobodno ustanoviti svojo suvereno in neodvisno državo.” Dodal je, da Slovenija podpira palestinska prizadevanja za suvereno državo in verjame, da je rešitev dveh držav “ključna za mir, ureditev vseh vprašanj in zagotovitev varnosti tako za Izrael kot za Palestino.”

Rezultat volitev je jasen signal podpore palestinski prošnji za polnopravno članstvo v OZN po nedavnem vetu v Varnostnem svetu OZN.

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo