Glasovanje o resoluciji o Gazi: Ne smemo obupati

Varnostni svet OZN se je danes sestal na izrednem zasedanju, da bi glasoval o resoluciji, ki jo je predlagala Alžirija in ki poziva k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi. Resolucija, ki jo je Slovenija odločno podprla, ni bila sprejeta zaradi veta ene države članice.

»Glasovali smo za resolucijo, ker se mora ubijanje civilistov v Gazi ustaviti. Trpljenje, ki ga doživljajo prebivalci Gaze, presega vse meje. Česa takega ne bi smel prestajati noben človek,« je v obrazložitvi glasovanja dejal predstavnik Slovenije v Varnostnem svetu OZN, veleposlanik Samuel Žbogar. 

Poudaril je, da bi morebitna izraelska kopenska ofenziva v Rafi lahko imela nepredstavljive humanitarne posledice in vodila na pot, s katere ni vrnitve. Zato smo trdno prepričani, da bi se moral Varnostni svet odzvati in zahtevati konec vojne.

V svoji izjavi je poudaril nepogrešljivo vlogo Varnostnega sveta pri ohranjanju mednarodnega miru in varnosti ter njegovo odgovornost do mednarodne skupnosti. Glas svetovne javnosti je jasen in glasen: Vojna v Gazi se mora končati in Varnostni svet mora prisluhniti tem prošnjam.

»Vse se začne s pozivom k prekinitvi ognja, končanju sovražnosti, vrnitvi talcev, dostavi vode in hrane sestradanim Palestincem ter razjasnitvi neba nad Gazo in Izraelom. Ta poziv velja za obe strani, za Izrael in Hamas,« je sklenil veleposlanik.

Slovenija si bo še naprej prizadevala za dosego soglasja v Varnostnem svetu za mir na Bližnjem vzhodu. Celotna izjava ob glasovanju Slovenije je na voljo tukaj.

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo