Ključno vlogo in mandat UNRWA je treba zaščititi

Varnostni svet OZN se je danes sestal na odprti razpravi o izzivih, s katerimi se sooča Agencija OZN za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA). Agencija ima velike težave pri zagotavljanju humanitarne pomoči civilnemu prebivalstvu v Gazi – zaradi nepredvidljivega financiranja je na splošno ogroženo njeno delovanje, zaradi omejitev pa njeno delo v Gazi in na Zahodnem bregu, vključno z vzhodnim Jeruzalemom. Slovenija je ponovno izrazila odločno politično in finančno podporo delu UNRWA ter obsodila vse napade na prostore agencije.

»Govorimo o nujnem delu, ki ga opravljajo vozniki. Socialni delavci. Medicinske sestre. Učitelji. Sanitarni delavci. Inženirji. Zdravniki. In drugo osebje, ki rešuje življenja. Osebje agencije UNRWA so tihi junaki vojne v Gazi,« je v uvodu povedal veleposlanik Samuel Žbogar.

Generalni komisar UNRWA Philippe Lazzarini je med razpravo poudaril, da »je agencija steber humanitarne dejavnosti, saj usklajuje in zagotavlja pomoč, ki rešuje življenja. Že desetletja se zavzema za človekov razvoj palestinskih beguncev po vsej regiji, ne le v Gazi.«

V tem trenutku se agencija sooča z eksistenčnimi izzivi in nima dovoljenja za dostavo humanitarne pomoči in reševanje življenj v Gazi. Slovenija je zato poudarila, da je UNRWA dobila mandat Generalne skupščine OZN – velike večine njenih držav članic – kot obljubo za pravično rešitev vprašanja palestinskih beguncev, in to je treba spoštovati. Je dejavnik stabilnosti v regiji in steber humanitarnega odziva v Gazi.

Odkar se je začela vojna v Gazi – potem ko je Hamas 7. oktobra 2023 izvedel več napadov na Izrael – je bilo ubitih 178 članov osebja UNRWA, več kot 160 poslopij UNRWA pa je bilo poškodovanih ali uničenih. Slovenija je odločno obsodila napade na prostore UNRWA in ubijanje humanitarnih delavcev ter pozvala k prevzemu odgovornosti.

Kot je poudaril veleposlanik Žbogar, »Slovenija podpira UNRWA in s tem civilno prebivalstvo, ki mu agencija pomaga. Slovenija ves ta čas finančno in politično podpira agencijo in jo bo tudi v prihodnje. Žbogar je izrazil zadovoljstvo, da so številni donatorji preklicali svojo odločitev in znova finančno podpirajo agencijo. K sodelovanju je povabil tudi nove donatorje.

Za konec je Slovenija ponovno pozvala k takojšnji sklenitvi premirja, izpustitvi vseh talcev, odpravi ovir za humanitarno pomoč ter k doslednemu izvajanju resolucij 2728, 2720 in 2712.

Celotna izjava v angleškem jeziku je dostopna tukaj.

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo