Konflikt v vzhodnem delu Demokratične republike Kongo: sovražnosti se morajo končati

Varnostni svet se je dopoldne seznanil z razmerami v Demokratični republiki Kongo (DRK), vključno z delom MONUSCO, misije OZN za stabilizacijo razmer v državi. Slovenija je obsodila nasilje nad civilisti in pozvala k takojšnji prekinitvi sovražnosti.

Osrednja tema današnjega briefinga so bile vse slabše varnostne razmere na vzhodu DRK. Kot je na srečanju povedal posebni predstavnik generalnega sekretarja v DRK in vodja misije MONUSCO Bintou Keita, je poslabšanje varnostnih razmer na vzhodu države »pripeljalo do še bolj katastrofalnih humanitarnih razmer, ker se je zelo povečalo število notranje razseljenih oseb.« Militantna skupina M23 je močno napredovala in razširila svoje ozemlje. Stopnjevanje nasilja je zaskrbljujoče in prispeva k destabilizaciji na širšem območju Velikih jezer.

Slovenija je na sestanku izpostavila tri glavne točke. Prvič, obsodila je ofenzivo M23 v provinci Severni Kivu in pozvala k takojšnji prekinitvi vseh sovražnosti. Ponovno je pozvala k politični rešitvi te krize, pri čemer sta v središču teh prizadevanj procesa iz Nairobija in Luande. »Pozivamo k večji zavezanosti regionalnim diplomatskim prizadevanjem in poudarjamo pomen dialoga med državami v regiji,« je poudaril veleposlanik Samuel Žbogar.

Slovenija je vse države v regiji pozvala k spoštovanju suverenosti in ozemeljske celovitosti DRK.

Drugič, Slovenija je poudarila, da mora umik misije MONUSCO potekati mirno, varno in urejeno. »Uskladitev premeščanja kongovskih nacionalnih varnostnih sil z umikom MONUSCO je ključnega pomena za zagotovitev neoviranega premika,« je dodal veleposlanik in poudaril odgovornost za zaščito civilistov, zlasti žensk in otrok.

Tretjič, Slovenija je obsodila nasilje proti civilistom in opozorila, kako pomembno je dosledno spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic. »Zaskrbljeni smo zaradi ponavljajočih se poročil o visoki stopnji nasilja na podlagi spola in spolnega nasilja ter ostro obsojamo novačenje in druge hude zlorabe otrok,« je sklenil veleposlanik Žbogar.

Slovenija ostaja zavezana podpori prizadevanjem za končanje tega dolgotrajnega konflikta ter zagotavljanju miru in stabilnosti v DRK in širši regiji.

Povezava do celotne izjave v angleškem jeziku.

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo