Slovenija obsoja vse oblike spolnega nasilja, povezanega s konflikti

Danes je bila na dnevnem redu Varnostnega sveta Združenih narodov tudi točka o razmerah na Bližnjem vzhodu, vključno s palestinskim vprašanjem, v okviru katere so izpeljali odprto razpravo o spolnem nasilju, povezanem s konflikti. Posebna predstavnica generalnega sekretarja za spolno nasilje v konfliktih Pramila Patten je VS seznanila z ugotovitvami nedavno objavljenega poročila o uradnem obisku Izraela in Zahodnega brega v začetku letošnjega leta. Slovenija je podprla razpravo in obsodila vse oblike spolnega nasilja v konfliktih kot hudo kršitev človekovih pravic.

Spolno nasilje se mora nemudoma prenehati v vseh primerih konfliktov, saj gre za hudo kršitev mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic ter lahko predstavlja vojni zločin in zločin proti človeštvu. Odvratno in obtoževanja vredno je uporabiti spolno nasilje kot eno od vojaških metod. Zato je ključnega pomena, da poskrbimo za zagotavljanje odgovornosti.

»Skrbi nas, saj obstaja utemeljen sum, da je med napadom 7. oktobra v več krajih južnega Izraela prišlo do spolnega nasilja. Prepričani smo, da je treba te domneve dodatno raziskati in zahtevati, da storilci prevzamejo odgovornost,« je v razpravi Varnostnega sveta poudaril veleposlanik Samuel Žbogar. Ponovil je, da Slovenija zahteva takojšnjo in brezpogojno izpustitev vseh talcev, ter ponovno odločno obsodil Hamasov napad 7. oktobra 2023.

Hkrati je veleposlanik povedal, da smo »enako zaskrbljeni zaradi poročil o krutem, nečloveškem in ponižujočem ravnanju s Palestinci v zaporu, med hišnimi preiskavami in na kontrolnih točkah. Tudi te navedbe je treba podrobno raziskati.«

V zaključku je veleposlanik Žbogar izpostavil neizmerno trpljenje žensk v Gazi, ki se spopadajo z razpadom zdravstvenega sistema, lakoto in stradanjem. Njihov dostop do hrane, vode, zdravil in higienskih pripomočkov je močno omejen in nimajo prav nobene varnosti. Slovenija še naprej poziva k takojšnji prekinitvi ognja.

Povezava do celotnega nagovora v angleškem jeziku.

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo