Slovenija podprla polnopravno članstvo Palestine v OZN

Varnostni svet OZN je danes na predlog Alžirije glasoval o resoluciji, s katero bi 193-članski generalni skupščini priporočil, naj Palestino, ki trenutno deluje kot stalna država opazovalka, sprejme v polnopravno članstvo OZN.

Od 15 članic Varnostnega sveta jih je 12 glasovalo za, dve državi sta se vzdržali, ena je glasovala proti. ZDA so vložile veto na sprejem resolucije, s čimer so ustavile dolgoletne palestinske želje po polnopravnem članstvu.

Slovenija je odločno podprla resolucijo in kot je po glasovanju poudarila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, je »rešitev dveh držav, po kateri Izrael in Palestina živita drug ob drugem v miru, edina dolgoročno vzdržna možnost. Obžalujemo, da Varnostnemu svetu te resolucije ni uspelo sprejeti.«

Ministrica je dodala, da bi z odobritvijo članstva Palestine lahko naredili pomemben korak k miru, okrepili vlogo Palestinske oblasti in prispevali k varnosti Izraela.

V obrazložitvi glasovanja v dvorani VS je veleposlanik Samuel Žbogar omenil tudi načeli vzajemnega priznavanja in suverene enakosti. »Vztrajamo pri stališču, da pravica Palestine do samoodločbe in njeno članstvo v OZN nista v nasprotju s pravico Izraela do obstoja in varnosti.«

Po mnenju Slovenije bi moral OZN prevzeti ključno vlogo v mirovnem procesu, zato bi morali imeti obe državi v tej mednarodni organizaciji enakopraven status.

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo