Slovenja bo še naprej podpirala mir, varnost in pravičnost v Sudanu

Varnostni svet OZN je danes sprejel resolucijo, v kateri zahteva, da paravojaška skupina RSF (The Rapid Support Forces) preneha oblegati mesto El Fašer v Severnem Darfurju. Poleg tega Varnostni svet z resolucijo poziva k takojšnji prekinitvi spopadov in umiritvi razmer v El Fašerju in njegovi okolici.

Resolucija 2736, ki jo je predložilo Združeno kraljestvo, je bila sprejeta s 14 glasovi za, Rusija se je vzdržala. Slovenija je glasovala za in odobrava sprejetje resolucije.

»Razmere v El Fašerju terjajo naš enoten, jasen in takojšen odziv. Ob človeški katastrofi, ki se dogaja v Sudanu, Varnostni svet ne sme molčati in njegova sporočila sprtim stranem z danes sprejeto resolucijo so znova glasna in jasna. Pozivamo k doslednemu izvajanju te resolucije,« je po glasovanju dejal veleposlanik Samuel Žbogar.  

Zaradi nenehnih spopadov, ki so aprila 2023 izbruhnili med sudanskimi oboroženimi silami (SAF) in RSF, so humanitarne razmere v državi zelo resne in več kot zaskrbljujoče. »Poudarjamo, da je treba nemudoma zagotoviti varen in neoviran humanitarni dostop do El Fašerja in celotnega Darfurja čez mejo in čez bojne črte,« je poudaril veleposlanik. Dodal je, da je treba nujno zagotoviti dostop do osnovnih dobrin.

Slovenija je sprti strani pozvala, naj prednostno poskrbita za zaščito civilnega prebivalstva in dosledno spoštujeta svoje obveznosti po mednarodnem humanitarnem pravu in pravu človekovih pravic. »Napadi na civilno infrastrukturo, kot so taborišča za razseljene osebe, ki zagotavljajo življenjsko nujne storitve, se morajo končati,« je sklenil veleposlanik Žbogar in ponovil poziv sprtim stranem, naj nemudoma prekineta sovražnosti in nadaljujeta mirovna pogajanja.

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo