Stradanje in lakoto v Gazi povzroča človek – sta stvar izbire

Varnostni svet OZN je na jutranjem srečanju razpravljal o zadnjih dogodkih v Gazi s poudarkom na humanitarnih razmerah in izvajanju resolucije 2720. Članicam sveta je poročala višja koordinatorka za humanitarno pomoč in obnovo v Gazi Sigrid Kaag. Slovenija je opozorila, da se kljub sprejetju štirih resolucij VS, odredbi Meddržavnega sodišča, mehanizmu iz resolucije 2720 ter številnim razpravam in zavezam razmere ne izboljšujejo.

»Potreb je vedno več, operativno okolje za zagotavljanje humanitarne pomoči pa se razkraja. Širijo se bolezni. Javni red je v razsulu. Krepijo se kriminalne tolpe. Družbene vezi se krhajo. Nad tem ne moremo biti začudeni,« je na zasedanju izjavil veleposlanik Samuel Žbogar.

Zadnje celovito poročilo o stopnji prehranske varnosti z dne 25. junija kaže, da se skoraj vsi prebivalci Gaze, okrog 96 %, soočajo s hudim pomanjkanjem hrane. Veleposlanik Žbogar je poudaril, da stradanje velja za metodo vojskovanja, ki je po mednarodnem pravu prepovedana in lahko pomeni vojni zločin.

Slovenija je znova pozvala k takojšnji izpustitvi vseh talcev in zagotovitvi neomejenega dostopa ICRC do njih. Kot je opozoril veleposlanik Žbogar, je Hamasovo devetmesečno zadrževanje talcev v podzemskih rovih resnično nehumano.

V Gazi je bilo doslej ubitih več kot 270 humanitarnih delavcev, zato je Slovenija obsodila vse napade na osebje OZN, humanitarne delavce, stavbe in konvoje. Ob tem je Slovenija pohvalila delo koordinatorke Kaag in njene ekipe, saj lahko le delo v okviru mehanizma 2720 zagotovi dober pregled nad pomočjo, ki pride v Gazo in se razdeli prebivalcem.

Veleposlanik Žbogar je ob koncu izpostavil, da žal še vedno ni glavne sestavine za uspeh mehanizma 2720 – to je premirje. Članice Varnostnega sveta je pozval, naj začnejo premišljevati o tem, kaj se bo z Gazo zgodilo po premirju, četudi se to danes zdi še daleč.

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo