Svoboda plovbe je za nas izjemnega pomena

Varnostni Svet Združenih narodov je sprejel resolucijo, s katero poziva k prenehanju številnih napadov hutijevcev v Rdečem morju. Resolucija najostreje obsoja njihove napade na trgovske in tovorne ladje v bližini jemenske obale, ki se vrstijo od lanskega novembra. Slovenija je glasovala za resolucijo.

»Za Slovenijo kot pomorsko državo in Luko Koper kot pomembnim vozliščem za prevoz blaga v Evropo je svoboda plovbe izjemnega pomena,« je v obrazložitvi glasovanja po sprejetju resolucije poudaril slovenski predstavnik v Varnostnem svetu, veleposlanik Samuel Žbogar.

Brezpogojno je obsodil napade hutijevcev na ključne svetovne pomorske poti, saj »spodkopavajo mednarodno pomorsko varnost ter ogrožajo ključne tokove hrane, goriva in humanitarne pomoči.«

Veleposlanik se je za prizadevanje pri sprejemanju resolucije zahvalil ZDA in Japonski.

Hkrati je podal mnenje Slovenije, da bi nekatere dele resolucije lahko še dodatno pojasnili. »Predvsem 3. operativni odstavek si razlagamo tako, da mora biti vsak odziv na napade v Rdečem morju v skladu z mednarodnim pravom, še posebej z mednarodnim humanitarnim pravom in pravom človekovih pravic, ter v okviru strogih pogojev izvajanja samoobrambe,« je poudaril.

Bližnji vzhod je zajela širša regionalna kriza. Stanje je zelo zaskrbljujoče. Slovenija med drugim ponovno »poziva k takojšnji humanitarni prekinitvi ognja v Gazi.«

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo