Ustanovljeno globalno zavezništvo za varnost vode v oboroženih spopadih

Slovenija, Švica in organizacija Geneva Water Hub (GWH) so v tednu zaščite civilnega prebivalstva 2024 ustanovile Globalno zavezništvo za varnost vode v oboroženih spopadih. V dneh, ko so države članice OZN razpravljale o letnem poročilu generalnega sekretarja o zaščiti civilnega prebivalstva, je bilo veliko pozornosti namenjene vplivu oboroženih spopadov na pitno vodo in vodne objekte. Novo pobudo podpirajo Kostarika, Jordanija, Indonezija, Mozambik, Panama, Senegal, Vietnam, UNICEF ter organizaciji PAX in Geneva Call.

Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je v letnem poročilu opozoril: »Konflikti so povzročili in še povečali pomanjkanje vode. Zaradi uničenja vodnih objektov, škode in motenj v oskrbi z vodo – včasih namernih – je na milijone ljudi ostalo brez varne vode. Razmere so še slabše zaradi vpliva podnebnih sprememb in večletnega propadanja, posledice pa so onesnaženje vodnih virov, izbruh smrtonosnih nalezljivih bolezni in nevarnost podhranjenosti.«

Oboroženi spopadi imajo hude in dolgotrajne posledice za pitno vodo, vodne objekte in druge nujne storitve, kar predstavlja velik humanitarni, razvojni in okoljski izziv. Zaradi motenj dostopa do vode in komunalne infrastrukture med spopadi trpi vse civilno prebivalstvo, vendar so otroci, ženske in starejše osebe še posebej ranljivi.

Republika Slovenija, Švicarska konfederacija in organizacija Geneva Water Hub so zaradi potrebe po širši mednarodni mobilizaciji za varovanje civilne vodne infrastrukture med oboroženimi spopadi v sodelovanju s partnerji postavile temelje za Globalno zavezništvo za varnost vode v oboroženih spopadih.

Veleposlanica Božena Forštnarič Boroje, generalna direktorica za multilateralno sodelovanje na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije, je ob ustanovitvi Globalnega zavezništva poudarila osrednji pomen mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic: »Napadi na objekte, ki so nujno potrebni za preživetje civilnega prebivalstva, nikoli niso upravičeni in pomenijo hudo kršitev mednarodnega humanitarnega prava. Voda in komunalna infrastruktura nikoli ne bi smeli biti tarča vojaških napadov.«

Na današnjem dogodku na sedežu OZN v New Yorku je bilo predstavljeno zavezništvo, ki bo služilo kot platforma za usklajevanje med državami članicami, političnimi strokovnjaki, civilno družbo in univerzami. Platforma bo omogočala izmenjavo informacij o škodi, ki nastaja na vodnih virih zaradi oboroženih spopadov, ozaveščanje o posledicah take škode za civilno prebivalstvo, iskanje načinov za odpravo pravnih in političnih vrzeli ter podporo ustreznim deležnikom.

Več informacij o Globalnem zavezništvu za varnost vode v oboroženih spopadih najdete tukaj.

Današnji dogodek si lahko ponovno ogledate na spletnem kanalu OZN tukaj.

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo