Varnostni svet OZN sprejel resolucijo o načrtu za trajno premirje v Gazi v treh fazah

Varnostni svet OZN je sprejel resolucijo o trajnem premirju v Gazi, ki so jo predlagale ZDA. Resolucija, ki podpira celovit načrt za premirje v treh fazah, je bila sprejeta s 14 glasovi za, Rusija se je vzdržala.

Najpomembnejši organ OZN z resolucijo 2735 podpira predlog o premirju, ki ga je predsednik ZDA Joe Biden predstavil 31. maja, in obe strani, Izrael in Hamas, poziva, naj nemudoma in brezpogojno uresničita njene določbe.

Slovenija odobrava sprejetje resolucije in ceni diplomatska prizadevanja Egipta, Katarja in ZDA. Takojšnje premirje je prvi korak do celovite rešitve.

Predlog predsednika Bidna v prvi fazi predvideva šesttedensko premirje, ko bi zagotovili varno razdeljevanje nujno potrebne pomoči, izpustitev talcev v zameno za palestinske zapornike in umik izraelskih sil iz Gaze. Druga faza predvideva trajno zaustavitev sovražnosti »v zameno za izpustitev vseh preostalih talcev v Gazi in popoln umik izraelskih sil iz Gaze,« v tretji fazi pa bi izvedli »obsežen večletni načrt obnove Gaze in vrnitev posmrtnih ostankov preminulih talcev, ki so še vedno v Gazi, njihovim družinam.«

Z močno podporo resoluciji članice Varnostnega sveta krepijo pritisk na Izrael in Hamas, da sprejmeta dogovor in končata vojno.

Slovenija je poudarila, da že ves čas poziva k doslednemu spoštovanju mednarodnega prava, vključno z mednarodnim humanitarnim pravom in pravom človekovih pravic. »Mednarodno pravo je jasno. Prepovedano je zajemati talce. Prepovedano je onemogočati humanitarni dostop do civilistov in prepovedani so napadi na humanitarne delavce. Zagotovljena je pravica do prostovoljne vrnitve razseljenih oseb,« je v dvorani Varnostnega sveta poudarila namestnica stalnega predstavnika Ondina Blokar Drobič in dodala, da bi se morali mnogi elementi ameriškega načrta že izvajati, vključno z uresničevanjem že sprejetih treh resolucij Varnostnega sveta o Gazi in odredbo Meddržavnega sodišča o začasnih ukrepih.

V zvezi z izraelskim napadom na begunsko taborišče Nuseirat 8. junija, v katerem je bilo po nekaterih navedbah ubitih najmanj 270 Palestincev, je namestnica stalnega predstavnika dejala, da tovrstne operacije reševanja talcev preprosto ne smejo postati nova realnost. »Načela mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic veljajo tudi za operacije reševanja talcev,« je izpostavila in dodala, da nikoli ne bi smelo priti do napadov na prostore OZN, obleganj bolnišnic, množičnih grobišč in odrekanja humanitarne pomoči civilistom.

Zaradi vsega tega je Slovenija ponovno pozvala k takojšnjemu premirju. Slovenija je tudi podprla sklic mednarodne mirovne konference pod pokroviteljstvom OZN in poudarila močno podporo rešitvi dveh držav. “Mir lahko dosežeta le dve suvereni in enakopravni državi. Zato je moja država prejšnji teden priznala Palestino kot neodvisno in suvereno državo,« je sklenila namestnica stalnega predstavnika Blokar Drobič.

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo