Veleposlanik

veleposlanik Samuel Žbogar

predstavnik Republike Slovenije v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov

Samuel Žbogar se je rodil 5. marca 1962. Študiral je politične vede in diplomiral iz mednarodnih odnosov na Univerzi v Ljubljani. Je nekdanji zunanji minister Republike Slovenije in ima več kot 30 let izkušenj v diplomaciji.

Od 1993 do 1995 je bil začasni odpravnik poslov na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Ljudski republiki Kitajski, kjer je bil odgovoren za odprtje slovenskega veleposlaništva v Pekingu in utrjevanje bilateralnih odnosov med državama. Po vrnitvi iz Pekinga je bil do leta 1997 vodja Sektorja za neevropske države v Ministrstvu za zunanje zadeve.

Od 1997 do 2001 je bil namestnik stalnega predstavnika Republike Slovenije pri Organizaciji združenih narodov. V času prvega članstva Slovenije v Varnostnem svetu OZN v letih 1998–1999 je bil namestnik predstavnika Republike Slovenije v Varnostnem svetu OZN. Kot državni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve je v obdobju 2001–2004 vodil priprave za predsedovanje Slovenije Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) in pogajalsko skupino za pristop Slovenije k Severnoatlantski pogodbi (NATO) ter bil član širše pogajalske skupine za pristop Slovenije k Evropski uniji.

Leta 2004 je bil imenovan za veleposlanika Republike Slovenije v Združenih državah Amerike in je ostal na tem položaju do leta 2008. Novembra 2008, ob nastopu devete vlade Republike Slovenije, je zaprisegel kot minister za zunanje zadeve Republike Slovenije.

Leta 2012 je dobil mesto v Evropski službi za zunanje delovanje (ESZD) kot posebni predstavnik EU (PPEU) in vodja urada EU na Kosovu, kjer si je prizadeval za rešitev nerešenih vprašanj med Beogradom in Prištino. Leta 2016, ko se je njegov mandat na Kosovu končal, je postal vodja delegacije EU v Severni Makedoniji in na tem položaju ostal do leta 2020. Na predlog ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon ga je 15. vlada Republike Slovenije 2. junija 2022 imenovala za državnega sekretarja v Ministrstvu za zunanje zadeve.

Vlada Republike Slovenije je 20. julija 2023 imenovala posebno misijo za članstvo Slovenije v Varnostnem svetu OZN za obdobje članstva in statusa opazovalke ter veleposlanika Samuela Žbogarja za njenega vodjo.

Slovenia building trust Logo