Vojna v Ukrajini: Ne smemo izgubiti upanja za mir

Na današnji odprti razpravi Varnostnega sveta OZN o razmerah v Ukrajini je slovenski predstavnik v Varnostnem svetu, veleposlanik Samuel Žbogar, potrdil, da Slovenija še naprej neomajno podpira suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine.

Poudaril je, da je še vedno trajajoča ruska agresija v Ukrajini očitna kršitev Ustanovne listine OZN in mednarodnega prava, zlasti humanitarnega prava in prava človekovih pravic. »Razmere v Ukrajini se ne stabilizirajo. Nasprotno, število smrtnih žrtev zaskrbljujoče narašča in civilisti so še naprej tarča napadov,« je dodal.

»Dokler se teptajo mednarodno pravo in načela Ustanovne listine OZN, dokler civilisti trpijo, ni prostora za utrujenost,« je povedal veleposlanik Žbogar in pozval Varnostni svet, naj ne molči, temveč naj brani Ustanovno listino OZN in mir.

Opozoril je tudi na trpljenje civilistov ter izjemno škodo na ukrajinski civilni in kritični infrastrukturi, pri čemer so najbolj zaskrbljujoči napadi na jedrsko infrastrukturo.

Nikoli pa ne smemo opustiti upanja za mir, je še poudaril veleposlanik Žbogar in dodal, da Slovenija podpira prizadevanja predsednika Zelenskega v okviru mirovne formule za Ukrajino.

Celotna izjava je na povezavi: Statement on the humanitarian situation in Ukraine

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo