Gaza: Varnostni svet OZN si mora enotno prizadevati za zaustavitev vojne

Varnostni svet OZN je na zahtevo Slovenije in Alžirije razpravljal o razmerah v Rafi na jugu Gaze. Slovenija je ostro obsodila začetek operacij izraelskih obrambnih sil v Rafi ter ponovno pozvala k prekinitvi ognja in brezpogojni izpustitvi vseh talcev.

V zadnjih tednih so vse članice Varnostnega sveta soglasno nasprotovale morebitnemu kopenskemu vdoru v Rafo, vendar so njihove vztrajne prošnje in nujni pozivi ostali neuslišani. »Zelo smo zaskrbljeni, ker se izraelski voditelji ne ozirajo niti na pozive vseh članic Varnostnega sveta in svetovne javnosti niti na sodbo Meddržavnega sodišča,« je opozoril veleposlanik Samuel Žbogar.

Danes se izdajajo novi ukazi za evakuacijo, Izrael je napovedal okrepitev operacije v Rafi, v Gazi pa ni več varnih območij. Zgroženi smo nad katastrofalnimi humanitarnimi razmerami, ki se z vsakim dnem še slabšajo, in pretečo lakoto. Slovenija je pozvala k takojšnji prekinitvi vojaške operacije v Rafi.

Kot je dejal veleposlanik Žbogar, je od 13. oktobra, ko so v Gazi izdali prvi ukaz za evakuacijo, prebegnilo 1,7 milijona ljudi. Številni so bili primorani že večkrat bežati in na tisoče je takih, ki jim ni uspelo priti na varno. Žbogar je izrazil globoko obžalovanje zaradi velikega števila smrtnih žrtev med civilisti in obsodil prisilno razseljevanje ljudi.

»Ponovno pozivamo k doslednemu spoštovanju mednarodnega prava, vključno z mednarodnim humanitarnim pravom in pravom človekovih pravic. Spoštovati je treba začasne sodbe Meddržavnega sodišča in resolucije Varnostnega sveta,« je poudaril veleposlanik in omenil resolucijo Varnostnega sveta OZN 2728, ki je ne spoštujeta ne Hamas ne Izrael.

Slovenija je na koncu pozvala k prevzemu odgovornosti za vojne zločine in zločine proti človeštvu. Odgovornost je ključna za preprečevanje grozodejstev in zagotavljanje miru.

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo