Mesto Bosne in Hercegovine je v EU

Danes je Varnostni svet OZN sklical brifing o razmerah v Bosni in Hercegovini (BiH). Sestanek je sklicala Ruska federacija na podlagi enostranskega in neobjektivnega pisma, ki ga je Varnostnemu svetu poslala Željka Cvijanović, srbska članica tričlanskega predsedstva BiH, delujočega po sistemu rotacije.

Slovenija je na brifingu zagovarjala evropsko perspektivo BiH in svarila pred vzpostavljanjem platforme za alternativne, politično pristranske poglede, ki le še zaostrujejo delitve v državi.

»Raje se osredotočimo na to, da se bo Daytonski mirovni sporazuma iz leta 1995 izvajal tudi v prihodnje, saj je še vedno temelj miru in povojnega institucionalnega okvira BiH, in na podporo mednarodnim mehanizmom, ki izhajajo iz tega sporazuma. To pomeni tudi polno podporo delu in oceni visokega predstavnika, ki ima mandat na podlagi mirovnega sporazuma,« je v dvorani Varnostnega sveta dejal veleposlanik Žbogar.

Za prihodnost BiH in njenih prebivalcev je članstvo v EU ključnega pomena. »V Sloveniji verjamemo, da si ljudje v BiH zaslužijo življenje in napredek v skupnosti, zgrajeni na miru, demokraciji, vladavini prava in spoštovanju človekovih pravic,« je dodal veleposlanik.

Slovenija je potrdila svojo zavezanost podpori BiH na njeni poti v Evropsko unijo in izrazila zadovoljstvo ob konsenzu v BiH glede tega vprašanja. Pridružitev EU je za BiH jamstvo za njeno dolgoročno stabilnost, mir in razvoj, je poudaril veleposlanik Žbogar.

Ob koncu je Slovenija pozvala vse voditelje BiH h konstruktivnemu delovanju in napredku pri evropskih reformah.

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo