Posebna politična misija OZN v Afganistanu nadaljuje delo

Danes je Varnostni svet OZN soglasno sprejel resolucijo o enoletnem podaljšanju mandata podporne misije OZN v Afganistanu (UNAMA) do 17. marca 2025. Slovenija odločno podpira delo in nadaljnjo navzočnost UNAMA v Afganistanu, zato soglaša s sprejetjem resolucije.

»Mandat misije UNAMA mora ostati širok – Afganistan in Afganistance mora podpirati na njihovi poti k vključujoči politični tranziciji do napredne in demokratične prihodnosti, ki bo prinesla stabilnost, blaginjo in trajen mir,« je v obrazložitvi glasu povedala namestnica stalnega predstavnika.

Sprejetje resolucije je tudi pomembno sporočilo Afganistancem, da bo Varnostni svet še naprej zavezan varovanju in zagovarjanju njihovih človekovih pravic ter zagotavljanju prepotrebne humanitarne pomoči. Varnostni svet z današnjo resolucijo podaljšuje mandat UNAMA, ne da bi kakor koli posegal v njene naloge, in potrjuje, da v celoti podpira posebnega predstavnika generalnega sekretarja OZN za Afganistan. Prav tako poudarja pomembnost dela UNAMA ter navzočnosti drugih agencij, programov in skladov OZN v Afganistanu.

»Slovenija podpira UNAMA in ji izreka pohvalo za vse delo, ki ga dosledno opravlja pri izvajanju svojega mandata. Še posebej velja poudariti, kako pomembno je delo UNAMA na področju človekovih pravic, humanitarne pomoči in stalnega političnega dialoga s talibani,« je dodala namestnica stalnega predstavnika, ko je nagovoril zbrane v dvorani.

V Afganistanu, kjer so razmere še vedno skrb vzbujajoče, nas predvsem skrbi talibanska politika, ki omejuje človekove pravice in temeljne svoboščine žensk in deklet. Še naprej bomo pozivali k doslednemu spoštovanju človekovih pravic in ponovno izražamo solidarnost z afganistanskim ljudstvom.

Povezava do celotne obrazložitve glasu v angleškem jeziku.

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo