Skupna izjava za javnost: hutijevci naj izpustijo pridržane uslužbence OZN, NVO in diplomatsko osebje

Varnostni svet je zjutraj razpravljal o razmerah v Jemnu. Slovenija se je pridružila Združenemu kraljestvu in drugim 38 državam članicam OZN pri skupni izjavi za javnost pred začetkom razprave. V izjavi so države pozvale takojšnjo in brezpogojno izpustitev uslužbencev OZN, NVO in diplomatskega osebja, ki so jih hutijevci zajeli v nedavnih zaskrbljujočih in obsežnih pridržanjih brez primere.

V nadaljevanju skupna izjava, kot jo je podala stalna predstavnica Združenega kraljestva pri OZN v imenu skupine držav:

“Odločno obsojamo nedavna pridržanja od 7. junija dalje, v katerih so hutijevci zajeli uslužbence OZN in osebje, ki dela ali je v preteklosti delalo za mednarodne in nacionalne nevladne organizacije ter diplomatska predstavništva.

Zahtevamo takojšnjo in brezpogojno izpustitev vseh pridržanih ter hutijevce pozivamo, naj poskrbijo za varnost in zaščito humanitarnega osebja in osebja OZN.

Izjemno zaskrbljeni smo nad znatnim in hitrim slabšanjem humanitarnih razmer v Jemnu in poudarjamo, da je treba humanitarnim delavcem nujno zagotoviti neoviran dostop do civilnega prebivalstva.

Prav tako smo zelo zaskrbljeni zaradi tveganj pri dostavah nujne humanitarne pomoči in ponovno pozivamo strani, naj spoštujejo mednarodno humanitarno pravo in vsem humanitarnim akterjem zagotovijo varen, hiter in neoviran dostop, da bo pomoč lahko dosegla najbolj ranljive v Jemnu.

Znova poudarjamo neomajno podporo enotnosti, suverenosti, neodvisnosti in ozemeljski celovitosti Jemna ter zavezo, da bomo jemenskim prebivalcem stali ob strani.”

Humanitarni delavci s svojim delom na terenu v Jemnu in drugih konfliktnih območjih po vsem svetu rešujejo življenja. Slovenija poziva k splošnemu spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava in je prepričana, da se mora Varnostni svet na takšne dogodke odzivati dosledno in odločno. 

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo