Slovenija razočarana nad zadnjim neuspelim poskusom VS OZN glede Gaze

Varnostni svet Organizacije združenih narodov je danes zjutraj glasoval o ameriškem osnutku resolucije o razmerah v Gazi. Slovenija je glasovala za resolucijo in globoko obžaluje, da sta bila vložena veta.

Mesec dni po prejšnjem glasovanju v Varnostnem svetu spodletel še en poskus sprejetja resolucije o Gazi. »Glasovali smo za resolucijo, ker je treba ustaviti pobijanje in stradanje civilistov v Gazi ter končati trpljenje talcev in njihovih bližnjih. Glasovali smo za resolucijo, ker smo prepričani, da mora Varnostni svet poslati jasno sporočilo, da so razmere v Gazi nesprejemljive,« je v obrazložitvi glasu Slovenije povedal veleposlanik Samuel Žbogar.

Čeprav osnutek resolucije, predložen VS, ni vseboval vseh elementov, ki bi si jih želeli, nam je omogočil, da se izrečemo o nekaterih še posebej zaskrbljujočih vidikih krize v Gazi.   

Slovenija se je voditeljem ZDA, Katarja in Egipta zahvalila za njihova prizadevanja na terenu. Prepričani smo, da bi »močan signal podpore Varnostnega sveta pogajanjem na terenu lahko pomenil pomembno spodbudo temu procesu in nas približal trajnemu miru.«

Ponovno smo pozvali k doslednemu spoštovanju mednarodnega prava, vključno z mednarodnim humanitarnim pravom in pravom človekovih pravic, začasnih ukrepov Meddržavnega sodišča ter resolucij VS 2712 in 2720.

Kot je sklenil veleposlanik, »bo Slovenija še naprej sodelovala z vsemi članicami Varnostnega sveta, da bi dosegle enotno stališče.«

Povezava do celotne obrazložitve glasu v angleškem jeziku.

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo