Vojna v Ukrajini: nujno je spoštovati načela Ustanovne listine OZN

Varnostni svet OZN je na zahtevo Slovenije in ZDA razpravljal o zadnjih dogodkih v Ukrajini in tudi o mirovni konferenci za Ukrajino, ki jo je 15. in 16. junija gostila Švica. Veleposlanik Samuel Žbogar je poudaril, da se mir vedno začne in konča pri spoštovanju Ustanovne listine OZN, mednarodnega prava in ustreznih resolucij Generalne skupščine OZN.

»Brez spoštovanja osnovnih načel suverenosti, neodvisnosti in ozemeljske celovitosti ne bo pravičnega in trajnega miru,« je dejal slovenski predstavnik v Varnostnem svetu OZN. Upa, da bo Ruska federacija pokazala iskreno pripravljenost za končanje vojne in v dobri veri začela pogajanja. Edini način za dosego trajnega miru v Ukrajini je vključitev obeh sprtih strani v dialog.

Na zasedanju je Slovenija pozvala k odločni zaščiti mednarodnega sistema, ki izhaja iz Ustanovne listine OZN. »OZN in njegova Ustanovna listina sta vezivo, ki ohranja povojno kolektivno varnost. Nikomur ni v interesu, da bi se ta sistem razrahljal in razpadel,« je izpostavil veleposlanik Žbogar. Obsodil je rusko agresijo v Ukrajini in očitno kršenje Ustanovne listine OZN, kar povzroča neizmerno trpljenje ukrajinskega ljudstva. »Vsak dan in teden, ki mineta brez diplomatskih prizadevanj, brezpilotni letalniki pohabljajo civiliste, balistični izstrelki pa uničujejo kritično civilno infrastrukturo po vsej Ukrajini,« je opozoril veleposlanik.

Mirovna konferenca za Ukrajino, ki se je odvijala v Švici, je bila dragocena priložnost za začetek mirovnih pogovorov in preučitev mirovnih pobud. Slovenija je izrazila upanje, da se bodo pogovori o tem nadaljevali v OZN, kamor tudi sodijo. OZN je pripravljen podpreti vsa smiselna prizadevanja za konec vojne v Ukrajini.

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo