Poudarki delovanja Slovenije v Varnostnem svetu OZN v aprilu 2024

Četrti mesec delovanja Slovenije v Varnostnem svetu so ponovno zaznamovali uničujoča vojna v Gazi in razmere v širši bližnjevzhodni regiji, krizi v Sudanu in na Haitiju, napetosti na Balkanu, nadaljevanje ruske agresije na Ukrajino in drugi skrb zbujajoči dogodki. Aprila je Varnostni svet OZN glasoval o palestinski prošnji za polnopravno članstvo v OZN, resoluciji za preprečevanje jedrske oboroževalne tekme v vesolju in o resoluciji za podaljšanje mandata mirovni misiji OZN v Južnem Sudanu (UNMISS). Slovenija je v vseh treh primerih glasovala za.

Med letno razpravo o ženskah, miru in varnosti je Slovenija odločno obsodila vse oblike spolnega nasilja in nasilja na podlagi spola v kateremkoli oboroženem spopadu ter pozvala k odgovornosti. Agenda o ženskah, miru in varnosti je ena naših ključnih prednostnih nalog v Varnostnem svetu.

Malteško predsedstvo je aprila organiziralo razpravo na visoki ravni o razmerah na Bližnjem vzhodu, ki se je je udeležila generalna sekretarka Ministrstva za zunanje in evropske zadeve Renata Cvelbar Bek. V svoji izjavi je opozorila na naraščajočo nevarnost regionalne eskalacije in pozvala k čim večji zadržanosti. V zvezi z vojno v Gazi je generalna sekretarka Cvelbar Bek poudarila, da je treba spoštovati Ustanovno listino OZN in izvajati resolucije Varnostnega sveta. »Začeti in podpreti moramo politični proces, ki bo pripeljal do rešitve dveh držav. Slovenija meni, da mora rešitev dveh držav temeljiti na suvereni enakopravnosti obeh držav, zato podpira enakopraven status Palestinske uprave v OZN,« je dodala.

Slovenija je izrazila obžalovanje, da Varnostni svet ni sprejel resolucije o palestinski prošnji za polnopravno članstvo v OZN.

Ob več kot leto dni trajajočem konfliktu v Sudanu, ki je terjal na tisoče življenj ter povzročil množično razseljevanje in nevarnost lakote, je Slovenija pozvala k utišanju orožja ter zagotovitvi takojšnjega in neoviranega humanitarnega dostopa. “Ne morem dovolj močno poudariti, da se mora ta neusmiljeni konflikt končati. Utišajte orožje, umaknite se z bojišč in se vključite v odkrite pogovore. Kot smo videli v številnih primerih, je doseganje politične rešitve z vključujočim dialogom izziv, vendar edina možna pot do miru in sprave,” je izpostavil veleposlanik Žbogar.

Slovenija je v zvezi z zaskrbljujočimi razmerami na Haitiju obsodila obsežne in usklajene napade tolp, poudarila hudo humanitarno krizo in politično nestabilnost ter izrazila nadaljnjo podporo prebivalcem Haitija. Življenje v tej karibski državi je postalo tragičen boj za preživetje. »Obnova demokratičnih institucij z mirnimi, verodostojnimi in vključujočimi volitvami ob aktivnem sodelovanju žensk in mladih je edini način za zagotovitev stabilnosti in varnosti na Haitiju,« je dejala namestnica stalnega predstavnika Ondina Blokar Drobič.  

Varnostni svet je imel redni brifing o Kosovu, kjer prihaja do napredka, a se bodo po koncu sporov morale zaceliti še mnoge rane. Slovenija meni, da mora pot naprej vključevati dialog o normalizaciji in izvajanju Bruseljskega sporazuma in njegove priloge iz leta 2023 ob podpori EU; vzpostavitev varnega in uspešnega okolja za Srbe na Kosovu ter sobivanje obeh skupnosti.

Slovenija je poskrbela, da je nezakonita vojna Rusije proti Ukrajini ostala visoko na dnevnem redu Varnostnega sveta, ki se je aprila sestal na štirih sejah, na katerih je obravnaval humanitarno pomoč v Ukrajini, dobavo orožja, jedrsko varnost in incident na plinovodu Severni tok. Slovenija še naprej v celoti podpira pravico Ukrajine do samoobrambe in poziva k zaščiti civilne infrastrukture, vključno z jedrsko in energetsko infrastrukturo. »Kršitve mednarodnega prava se morajo ustaviti. Trpljenje civilistov se mora končati. Agresija se mora ustaviti,« je poudaril veleposlanik Žbogar.

V zvezi z resolucijo Varnostnega sveta o oboroževalni tekmi v vesolju, ki sta jo vložili ZDA in Japonska, Slovenija obžaluje veto. Menimo, da gre za zamujeno priložnost za krepitev globalne varnosti s preprečevanjem morebitnega nameščanja jedrskega orožja v vesolje. Slovenija poudarja pomen miroljubnega raziskovanja in uporabe vesolja za sedanje in prihodnje generacije.

Prav tako je Slovenija podprla resolucijo o podaljšanju mandata mirovni misiji OZN v Južnem Sudanu (UNMISS).

Na letni razpravi o ženskah, miru in varnosti, ki se je letos osredotočila na preprečevanje spolnega nasilja v spopadih z demilitarizacijo in nadzorom nad orožjem, ki upošteva vidik spola, je veleposlanik Žbogar izpostavil, da je »spolno nasilje in nasilje na podlagi spola eden najhujših zločinov, ki ga moramo ustaviti.« Dodal je, da so ženske in deklice veliko več kot le žrtve ali preživele v spopadih: »So graditeljice miru, prve posredovalke in imajo ključno vlogo pri zagotavljanju prepotrebnih storitev za ženske in deklice v konfliktnih ali pokonfliktnih razmerah.«

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo