Haiti: boj proti humanitarni krizi sredi nasilja tolp

Varnostni svet OZN se je danes sestal na brifingu, na katerem je razpravljal o nadaljevanju krize na Haitiju. Slovenija je obsodila obsežne in usklajene napade tolp, poudarila resnost humanitarne krize in politične nestabilnosti ter izrazila nadaljnjo podporo prebivalcem Haitija.

Usklajeni napadi tolp, katerih tarča so državne institucije in kritična infrastruktura, zaprtje mednarodnega letališča in vdor v dva največja zapora, pri katerem je bilo izpuščenih več kot 4.000 zapornikov, so na Haitiju povzročili kaos in nasilje brez primere.

Karibska država se sooča s politično nestabilnostjo, skrajnim nasiljem tolp, zaprte so bolnišnice, šole in bencinske črpalke, morsko pristanišče je ohromljeno, ogrožena je prehranska varnost, humanitarne razmere so izjemno resne. Močno oborožene tolpe nadzorujejo približno 80 % prestolnice Port-au-Prince in okoliških občin. Življenje v glavnem mestu se je spremenilo v boj za preživetje, prebivalci obupano iščejo načine, kako poskrbeti za varnost in preživeti.

Haitijska nacionalna policija je preobremenjena z obvladovanjem tolp in preprosto ne zmore sama obvladati varnostnih razmer. “Zato se pridružujemo pozivu generalnega sekretarja OZN, da se na Haiti čim prej napoti večnacionalna varnostna misija (MSS) ob podpori ZN,” je poudarila namestnica stalnega predstavnika in obenem pozvala h krepitvi haitijskega kazenskopravnega sektorja v boju proti nekaznovanosti in za preučitev odgovornosti za hude kršitve človekovih pravic.

Slovenija je seznanjena z nedavno uradno ustanovitvijo prehodnega predsedniškega sveta, katerega naloga je izbrati vršilca dolžnosti predsednika vlade, ki bo vodil novo vlado in pripravil vse potrebno za volitve. Slovenija spodbuja k čim prejšnjemu začetku delovanja tega sveta. Poleg tega mora prehodni svet imenovati tudi člane začasnega volilnega sveta, ki naj bi začel delovati pred volitvami. V skladu z mandatom sveta je treba predsedniške volitve izvesti do februarja 2026.

“Obnova demokratičnih institucij z mirnimi in verodostojnimi volitvami, na katerih bo zagotovljena visoka udeležba, tudi mladih in žensk, je edina pot do stabilnost in varnosti na Haitiju,” je poudarila namestnica stalnega predstavnika v Varnostnem svetu.

Med zaznanimi kršitvami človekovih pravic so spolno nasilje in nasilje na podlagi spola, ki vključuje tudi skupinska posilstva in ugrabitve, ter rekrutiranje in izkoriščanje otrok, tako da največje breme te krize nosijo prav ženske in otroci. Slovenija je zato pozvala k neoviranemu, varnemu in brezpogojnemu dostopu do humanitarne pomoči ter h krepitvi mednarodne podpore za reševanje zaskrbljujočih humanitarnih potreb.

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo