Slovenija po napadu na humanitarne delavce in ob nadaljevanju spopadov brez prekinitve ognja poziva k novemu zasedanju VS OZN o Gazi

Slovenija je danes skupaj z Alžirijo, Gvajano in Švico pozvala k zasedanju Varnostnega sveta OZN, na katerem bi opozorili na neizmerno stisko lačnih otrok in ključno vlogo, ki jo imajo v trenutnih razmerah v Gazi humanitarni delavci. Slovenija je obsodila napade na humanitarno in zdravstveno osebje ter osebje OZN v Gazi in zahtevala preiskavo o odgovornosti. Poleg tega je poudarila, da je na območju Gaze mogoče preprečiti lakoto, ki jo povzročajo spopadi in je posledica ravnanja ljudi.

“Dragi kolegi in kolegice, 15 nas sedi za to mizo v Varnostnem svetu, 15 nas je odgovornih za zaščito civilistov v Gazi. Če bi se danes sestali na severu Gaze, bi vsak od nas v zadnjih desetih mesecih že nekajkrat ostal brez toplega obroka. Deset nas že več dni ne bi imelo kaj jesti. Polovica bi nujno potrebovala humanitarno pomoč. Vsaj pet bi nas imelo otroke, ki bi bili hudo podhranjeni, v življenjski nevarnosti in s posledicami za vse življenje,” je v uvodnem delu svojega nastopa poudaril veleposlanik Samuel Žbogar.

V Gazi se soočajo z nepredstavljivo krizo pri oskrbi s hrano, ki že meji na lakoto. Čakanje na uradno razglasitev lakote ničesar ne spremeni za tamkajšnje prebivalstvo, vemo pa, kaj: takojšnja prekinitev ognja.

“Popolna, varna, zanesljiva in neovirana dostava humanitarne pomoči, zlasti po kopnem, da se zagotovi varna in polnovredna hrana v zadostnih količinah, voda in zdravila – to bi vse spremenilo. Ponovna vzpostavitev zdravstvenih in sanitarnih storitev ter oskrba z vodo in energijo – to bi vse spremenilo. Ustrezna zatočišča za civiliste – to bi vse spremenilo,” je še dodal veleposlanik in pozval Izrael, naj spoštuje vse začasne ukrepe Meddržavnega sodišča s 26. januarja in 28. marca letos.

Če želimo, da pomoč doseže ljudi, je treba humanitarnim delavcem omogočiti, da svoje poslanstvo opravljajo brez nenehnega strahu. Zagotoviti jim je treba varnost, zaščito, ustrezno opremo in podporo, zato je Slovenija znova pozvala k doslednemu spoštovanju mednarodnega prava, vključno z humanitarnim pravom in pravom človekovih pravic.

Veleposlanik Žbogar je ponovil, da se v tej vojni nič ne zgodi slučajno. Nadaljevanje te vojne in nespoštovanje mednarodnega humanitarnega prava sta stvar odločitve. Vse je stvar odločitve: tudi posledice te vojne z nepredstavljivim številom žrtev in otroki, ki so prešibki, da bi sploh še jokali.

V zaključku je Slovenija poudarila, da so bile o razmerah v Gazi doslej sprejete tri resolucije, zadnjo resolucijo št. 2728 je 25. marca predložila skupina E10 in poziva k takojšnji prekinitvi ognja, ki naj vodi k trajnemu in celovitemu premirju.

Nagovor v celoti (v angleškem jeziku) lahko preberete tukaj.

Zadnje novice

Slovenia building trust Logo